Arthrose, hoe ga ik er mee om?

Arthrose, ook wel osteoartritis genoemd, is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening die vooral bij ouderen voorkomt, maar ook jongere mensen kan treffen. Het is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk afbreekt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid.

Wat is arthrose?

Kraakbeen is een glad weefsel dat de uiteinden van de botten in een gewricht bekleedt. Het zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar kunnen bewegen en werkt als een soort schokdemper. Bij mensen met arthrose slijt dit kraakbeen langzaam weg, waardoor de botten tegen elkaar aan schuren. Dit veroorzaakt ontstekingen en pijn in het gewricht.

Arthrose kan in elk gewricht voorkomen, maar het komt het meest voor in de knieën, heupen, handen en de wervelkolom. Kortom, de gewrichten die het meest belast worden. Het is een degeneratieve aandoening, wat betekent dat het in de loop van de tijd erger wordt maar ook dat het bij het ouder worden hoort, net zoals we rimpels en grijze haren krijgen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van arthrose ontwikkelen zich vaak geleidelijk en verergeren na verloop van tijd. De meest voorkomende symptomen zijn:

1. Pijn in het gewricht: Dit is vaak het eerste symptoom van arthrose. De pijn verergert meestal tijdens of na beweging.


2. Stijfheid: Vooral ’s ochtends of na een periode van inactiviteit voelen de gewrichten stijf aan.

3. Verminderde beweeglijkheid: Het kan moeilijker worden om het gewricht normaal te gebruiken. Soms zie je bijvoorbeeld ook dat je knie plots niet meer volledig kan strekken.

4. Zwelling en warmte: Het gewricht kan opgezwollen en warm aanvoelen, vooral na belasting.

5. Knakken of kraken van gewrichten: Door slijtage kan er een krakend geluid in het gewricht ontstaan tijdens beweging.

Wat veroorzaakt arthrose?

Arthrose ontstaat vaak door een combinatie van factoren. De belangrijkste zijn:

1. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt de kans op arthrose toe, doordat het kraakbeen in de loop van de tijd slijt.

2. Overbelasting: Intensieve belasting van de gewrichten, bijvoorbeeld door zwaar werk, intensief sporten, kan de slijtage van kraakbeen versnellen.

3. Erfelijkheid: In sommige gevallen komt arthrose in families voor, wat suggereert dat genetische factoren een rol spelen.

4. Letsel of operatie: Gewrichtsblessures, ongeval etc. 

Behandeling van arthrose

Hoewel arthrose niet volledig kan worden genezen, zijn er verschillende behandelmethoden die helpen de symptomen te verlichten en de progressie van de aandoening te vertragen. De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen en de locatie van de arthrose. De belangrijkste doelstelling is verminderen van pijn en behouden van functies.

Hier volgen de meest voorkomende behandelopties:

1. Blijf voldoende bewegen:
Rust roest, use it or lose it, ... bekende quotes in de fysiotherapie. Als je minder gaat bewegen, gaat je gewricht alleen maar stijver worden en ga je enkel meer last krijgen. Beweging helpt de gewrichten soepel te houden en versterkt de spieren rondom het gewricht. Lage-impact oefeningen zoals wandelen, zwemmen en fietsen zijn zeker aan te raden.

2. Versterk de spieren rondom het gewricht: hoe sterker de spieren zijn rondom het gewricht hoe meer deze de belasting gaan opvangen zodat de pezen en botten minder belasting moeten dragen.

3. Fysiotherapie: Zoals eerder vermeld, is Arthrose onomkeerbaar. De behandelingen focussen zich dan ook met name op het behoud van de mogelijkheden en het verbeteren van de functionaliteit. Dit doen we door middel van oefentherapie en adviezen waarbij de focus kan liggen op de volgende aspecten:

- Verminderen van pijn
- Toename van spierkracht
- Verbeteren van coördinatie
- Verbeteren van het uithoudingsvermogen
- Verminderen van spierspanning/
  verkramping
- Verminderen van stoornissen in
 bewegingsfuncties
- Verbeteren van de beperkingen in
 activiteiten

4. Chirurgie: Indien het echt niet meer vermeden kan worden, de functionaliteit erg beperkt is en de pijn ondragelijk kan er over gegaan worden tot chirurgie. Dit kan gaan van artroscopische ingrepen tot een totale gewrichtsvervanging. Dit is vaak de laatste optie maar kan weer een aanzienlijke verbetering geven in de kwaliteit van leven. 

Conclusie

Arthrose is een veelvoorkomende en chronische gewrichtsaandoening die een aanzienlijke impact kan hebben op de kwaliteit van leven. Hoewel er geen genezing voor bestaat, kunnen een combinatie van leefstijlaanpassingen, fysiotherapie, medicatie en eventueel chirurgie helpen om de pijn te beheersen en de functionaliteit te verbeteren. Het is belangrijk dat wij samen een behandelplan te ontwikkelen dat past bij jouw individuele situatie, zodat je ondanks de diagnose een zo actief en pijnvrij mogelijk leven kunt leiden.

Heeft u vragen of zou u graag door een fysiotherapeut geholpen willen worden? Neem dan Contact op met ons. 

Wist u dat u bij Arthrose, de eerste 12 sessies fysiotherapie volledig vergoed krijgt uit de basis verzekering? Meer weten: Contact of 06-46451839. 

Fysiotherapie Elswout is aangesloten bij het Artrose netwerk West Nederland.