Frozen Shoulder, wat is het?

Frozen shoulder, ook wel adhesieve capsulitis genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en progressieve bewegingsbeperking in het schoudergewricht. De aandoening kan aanzienlijke functionele beperkingen veroorzaken en heeft vaak een langdurig en chronisch beloop. 

'Frozen' Betekent letterlijk bevroren, het gewrichtskapsel gaat geleidelijk aan 'bevriezen' dit is een proces dat tot 9 maanden kan duren. Door ontsteking van het gewrichtsvlies rond het gewrichtskapsel in de schouder, gaat het vlies geleidelijk aan fibroseren waardoor het gewrichtskapsel gaat verschrompelen en er een ernstige bewegingsbeperking op treedt.

Oorzaak en Risicofactoren
De exacte oorzaak van frozen shoulder is nog niet volledig begrepen, maar er zijn enkele bekende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van de aandoening vergroten.
We zien bovendien ook dat de aandoening vaker voor komt bij vrouwen, met name tussen de 40 en 60 jaar. 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een primaire, of idiopathische Frozen shoulder en een secundaire Frozen shoulder.

- Primaire Frozen schoulder: Bij deze vorm zijn er geen onderliggende factoren aanwezig de de oorzaak kunnen vormen van de Frozen Shoulder.

- Secundaire Frozen Shoulder: Bij deze vorm kan een Frozen shoulder ontstaan als gevolg van andere aanwezige factoren zoals bijvoorbeeld Trauma, langdurige immobilisaties, Diabetes, schildklieraandoeningen, Parkinson, etc.

De secundaire vorm is de meest voorkomende vorm en daarom is het voor ons als fysiotherapeuten ontzettend belangrijk om een uitgebreide intake af te nemen. Het is belangrijk voor ons om te weten of er onderliggende aandoeningen zijn of er eerdere trauma's zijn geweest in die schouder.

De aandoening verloopt doorgaans in drie fasen:

1. De “bevriezingsfase” (Freezing fase): Deze fase wordt gekenmerkt door pijn in de schouder, die vaak ’s nachts verergert. Bewegingen van de schouder worden geleidelijk pijnlijker en meer beperkt. Deze fase duurt gemiddeld enkele weken tot 9 maanden.
 
2. De “bevroren fase” (frozen fase): In deze fase neemt de pijn vaak af, maar de bewegingsbeperking blijft of wordt erger. De schouder wordt stijf en dagelijks functioneren wordt steeds moeilijker. Deze fase duurt gemiddeld 4 tot 9 maanden.

3. De “ontdooifase” (thawing fase): Dit is de fase van spontane verbetering waarin de bewegingsvrijheid geleidelijk terugkeert, vaak over een periode van 4 tot 24  maanden.

Toch komt het vaak voor dat mensen na 2 jaar nog steeds milde beperkingen blijven ervaren. De Typische duur van een Frozen shoulder ligt rond de 30 maanden. 

Foto van Schoudernetwerk Nederland

(Afbeelding van Schoudernetwerk Nederland)

Diagnose:

De diagnose wordt voornamelijk gesteld op basis van de klinische presentatie en anamnese.  Beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto’s of MRI, kan eventueel worden gebruikt om andere oorzaken van schouderpijn uit te sluiten, zoals artrose of een rotator cuff scheur. 

De Diagnose van een Frozen shoulder wordt vaak gemist in de begin fase, terwijl een corticosteroïdeninjectie in deze fase een belangrijke meerwaarde kan zijn voor een gunstig herstel proces.

Wij zullen een uitgebreide intake en onderzoek uitvoeren wanneer u zich zou melden bij ons in de praktijk. Afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt in het proces van een frozen shoulder merken we een beduidende bewegings beperking in verschillende bewegingsvlakken op tijdens het lichamelijk onderzoek. We gaan dan bepalen hoe reactief de frozen shoulder is en op basis daarvan stellen we samen een behandelplan op.

Behandeling:

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat een Frozen Shoulder een self limiting aandoening is. Dit betekent dat een frozen shoulder in principe vanzelf kan verdwijnen, zonder behandeling. Mits aanpassing in de dagelijkse activiteiten.

Voor een pijn verlichting op korte termijn, komt uit de wetenschappelijke litatuur naar voren dat cortisone injectie in combinatie met rek oefeningen en mobiliteits oefeningen, aangepast aan de reactiviteit van de schouder, het beste resultaat kunnen garanderen. 

Ook kracht training kan worden toegepast in een latere fase maar dit geeft het beste resultaat in combinatie met een corticoïde injectie.


Uit deze blog kan je afleiden dat een frozen shoulder een complexe aandoening is en da they belangrijk is om zo vroeg mogelijk een juiste diagnose te stellen. Een frozen shoulder kan uit zichzelf herstellen maar toch zien we dat de combinatie van voorlichting, injecties en oefeningen op maat snel voor veel verlichting van de klachten kan zorgen.
Iedereen ervaart een frozen shoulder anders en daarom is de behandeling ook uniek voor iedereen. Samen stellen we een behandelplan op maat op. 


Meer weten? Neem Contact op of maak een Afspraak.