Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn die je kunt ervaren. Hoewel het vaak minder intens is dan migraine, kan spanningshoofdpijn toch behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten verstoren.
Spanningshoofdpijn, vooral in zijn chronische vorm, kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven en productiviteit. Het is een van de belangrijkste oorzaken van verzuim op het werk en verminderde prestaties, wat ook economische gevolgen heeft.
Verschillende vormen van spanningshoofdpijn:
- Milde spanningshoofdpijn: De hoofdpijn treedt maar af en toe op
- Episodische spanningshoofdpijn: De hoofdpijn is minder dan 15 dagen per maand aanwezig.
Chronische spanningshoofdpijn: De hoofdpijn is meer dan 15 dagen per maand aanwezig.
De prevalentie van spanningshoofdpijn kan variëren afhankelijk van de regio. In sommige studies zijn hogere percentages gemeld in ontwikkelde delen van de wereld, zoals bijvoorbeeld De Vereningde Staten of West Europa, mogelijk als gevolg van hogere stressniveaus, hoewel dit niet altijd consistent is. Ook opvallend is, dat vrouwen vaker te maken krijgen met spanningshoofdpijn dan mannen. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk.
Wat is de oorzaak van spanningshoofdpijn?
De echte oorzaak is vaak moeilijk vast te stellen maar verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van spanningshoofdpijn. Enerzijds zien we bijvoorbeeld een genetische aanleg voor het ontwikkelen van spanningshoofdpijn, hoe dit precies komt wordt nog steeds onderzocht. Anderzijds zien we een belangrijke betrokkenheid van de nek en schoudermusculatuur, deze gaan namelijk overgevoelig worden en kunnen overdreven reageren op prikkels die in andere omstandigheden niet als pijnlijk worden ervaren. Deze overgevoeligheid wordt mede veroorzaakt door spierspanning, stress, gebrek aan slaap, emotionele spanning etc. Een uitgebreide intake is hier dus erg belangrijk om te achterhalen wat mede aan de basis kan liggen voor het ontstaan van deze spanningshoofdpijn.
Triggerpunten in spieren (zie afbeelding) spelen ook een belangrijke factor bij het ontstaan en/of in stand houden van spanningshoofdpijn. Over deze triggerpunten kunt u meer lezen in onze blog over dry needling.
In sommige gevallen kan spanningshoofdpijn ook veroorzaakt worden door een lichamelijke aandoening, zoals bloedarmoede, chronische verkoudheid, neusbijholteontsteking, gebitsaandoeningen of bijvoorbeeld allergie. Dit kan de huisarts vrij gemakkelijk opsporen en meestal goed behandelen
Hoe kan je spanningshoofdpijn herkennen?
- Pijn: De pijn is meestal mild tot matig en kan zich voordoen aan beide zijden van het hoofd. Het voelt vaak drukkend of knellend aan.
- Lokalisatie: De pijn zit vaak in de nek, achterhoofd, slapen of voorhoofd, maar kan ook het hele hoofd omspannen. Het kan zich ook uitten in pijnlijke en stijve schouders.
- Intensiteit: De pijn is doorgaans niet pulserend, zoals bij migraine, en verergert niet door fysieke activiteit.
- Andere symptomen: In tegenstelling tot migraine gaat spanningshoofdpijn zelden gepaard met misselijkheid, braken of gevoeligheid voor licht en geluid.
Wat kan je doen om deze hoofdpijn te verminderen?
1. Zelfzorgmaatregelen: Simpele maatregelen zoals voldoende water drinken, regelmatig rusten, en een gezonde slaaproutine ontwikkelen kunnen al een verschil maken.
2. Pijnstillers: Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen effectief zijn bij incidentele hoofdpijn. Let echter op dat je niet te vaak pijnstillers gebruikt, omdat dit op lange termijn tot medicatie-afhankelijke hoofdpijn kan leiden.
3. Stressmanagement: Aangezien stress een belangrijke trigger is, kunnen technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, en yoga helpen om je stressniveau te verlagen en zo spanningshoofdpijn te verminderen.
4. Fysiotherapie/ Manuele therapie: Als je regelmatig last hebt van spanningshoofdpijn, kan een fysiotherapeut je helpen door gerichte oefeningen te geven die de spanning in je nek en schouders verminderen. Tijdens een langere episode van spanningshoofdpijn kunnen we ook helpen om de klachten te verminderen.
5. Cognitieve gedragstherapie (CGT): Deze vorm van therapie kan helpen om de manier waarop je met stress en andere triggers omgaat te veranderen, wat op zijn beurt de frequentie en intensiteit van je hoofdpijn kan verminderen.
Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomend probleem dat een groot deel van de bevolking treft.
Vaak wordt onderschat hoe groot de impact kan zijn op dagelijks leven en de productiviteit van een persoon. Preventieve maatregelen en een effectieve behandeling zijn daarom van groot belang om de impact van spanningshoofdpijn te verminderen. Wij helpen u hier graag mee verder.
Heb jij te maken met spanningshoofdpijn of wilt u meer weten over onderwerp? Aarzel niet om Contact op te nemen met één van onze therapeuten: 06-46451839