Temporomandibulaire disfunctie problematiek (TMD)

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is verzamelnaam voor klachten die invloed hebben op de kaak systeem. Veel mensen hebben hier last van, vaak zonder dat ze zich volledig bewust zijn van wat er aan de hand is. Het temporomandibulaire gewricht (TMJ) verbindt de kaak met de schedel en is cruciaal voor functies zoals kauwen, praten en slikken. Als dit gewricht niet goed functioneert, kunnen er diverse klachten optreden, variërend van pijn in de kaak tot hoofdpijn en zelfs nek- en schouderklachten.

Wat is TMD?

TMD verwijst naar een reeks aandoeningen die invloed hebben op de werking van het temporomandibulaire gewricht en de omliggende spieren. Deze aandoeningen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een verkeerde beet, overbelasting van de kaakspieren door bijvoorbeeld tandenknarsen (bruxisme), trauma aan het gewricht of zelfs door stress. Hoewel de symptomen per persoon kunnen verschillen, zijn enkele veelvoorkomende klachten onder andere:

• Pijn of gevoeligheid in de kaak
• Moeite met het openen van de mond of een “klikgeluid” bij het bewegen van de kaak
• Pijn rond het oor of het gevoel van druk in de oren
• Hoofdpijn, vooral in de slapen. TMD patiënten hebben ook vaker last van migraine in vergelijking met niet TMD patiënten.
• Nek- en schouderpijn
• Tandpijn of oorpijn die dan eigenlijk wordt veroorzaakt door te te veel spanning in de kauwspieren

De Belangrijkste kauwspieren die klachten veroorzaken zijn de Masseter en de Temporalis spieren. 









De rode gebieden zijn uitstralingsgebieden van pijn afkomstig uit de masseter spier. Zoals je ziet kan deze spier dus ook tandpijn en oorpijn veroorzaken. Indien de tandarts niets kan vinden aan je gebit zouden de pijn klachten vanuit je spieren afkomstig kunnen zijn. 

Mogelijke oorzaken van TMD

De oorzaken van TMD zijn complex en kunnen per persoon verschillen. Enkele van de belangrijkste risico factoren die bijdragen aan TMD zijn:

- Trauma of letsel: Een slag op de kaak of een ongeluk kan het temporomandibulaire gewricht beschadigen.
- Bruxisme: Dit is het onbewust knarsen van de tanden, vaak ’s nachts, wat kan leiden tot overbelasting van het kaakgewricht.
- Geslacht: Vrouwen hebben meer kans op het ontwikkelen van TMD dan mannen, met name tussen de leeftijd van 20-50 jaar.
- Psychologische factoren: zoals Stress, angst en depressie kunnen leiden tot spanningen in de kaakspieren, wat TMD-symptomen kan verergeren.

Hoe wordt de diagnose TMD gesteld? 

De eerste stap in het diagnosticeren van TMD is het verzamelen van een uitgebreide medische geschiedenis van de patiënt. De arts of uw fysiotherapeut zal vragen stellen zoals: 

• Locatie, intensiteit, frequentie en aard van de pijn in de kaak, oren, hoofd, of nek.
• Symptomen: Zoals kaakklemmen, tandenknarsen, moeite met het openen van de mond, klikken of knappen van het kaakgewricht.
• Voorgeschiedenis: Eventuele eerdere kaakproblemen, trauma aan het gezicht of de kaak, eerdere behandelingen, en chronische aandoeningen zoals artritis.
• Levensstijl en stress: Stressniveau, slaapgewoonten, en eventuele gewoonten zoals nagelbijten of kauwgom kauwen.

Na het verzamelen van de medische geschiedenis zullen wij een fysiek onderzoek uitvoeren om tekenen van TMD te identificeren. Dit onderzoek omvat onder andere: 

- Palpatie van het kaakgewricht en de kauwspieren om te zoeken naar pijnpunten of spierspanning.

- Bewegingsbereik van de kaak: De arts zal de patiënt vragen om de mond te openen en te sluiten, te kauwen en de kaak naar links en rechts te bewegen om eventuele beperkingen of asymmetrieën in de beweging op te sporen.

-  Luisteren naar geluiden: De arts luistert naar klikken, knappen of wrijvingsgeluiden bij het bewegen van de kaak, wat kan wijzen op problemen in het gewricht.

Behandeling:

De behandeling van TMD is uiteraard afhankelijk van de ernst en het type klacht. Meestal verdwijnen de symptomen, als ze behandeld worden, binnen 6 weken tot 3 maanden. 
Afhankelijk van de klacht kan een behandeling bestaan uit manuele mobilisaties van het kaak gewricht, dry needling van de kaakspieren om de spanning te verminderen, Spierversterkende of rek oefeningen van de kaak spieren. Maar ook het veranderen van mond gewoonten en het aanpakken van de psychosociale factoren zijn hier belangrijk.

TMD kan een grote impact hebben op je dagelijkse leven, maar met de juiste diagnose en behandeling kunnen de meeste mensen verlichting vinden van hun symptomen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de oorzaken en risicofactoren van TMD, zodat je stappen kunt ondernemen om deze te voorkomen of te beheren. Mocht je last hebben van kaakpijn of andere gerelateerde symptomen, aarzel dan niet om Contact op te nemen.