Whiplash associated Disorders (WAD)

Whiplash Associated Disorders, vaak afgekort tot WAD, zijn een reeks symptomen die ontstaan na een plotselinge en krachtige beweging van het hoofd, meestal veroorzaakt door een achterwaartse of voorwaartse beweging van de nek. Dit type blessure wordt vaak geassocieerd met auto-ongelukken, maar kan ook voorkomen bij sportblessures of andere ongelukken. Hoewel WAD fysiek vaak geen zichtbare schade laat zien, kunnen de gevolgen ingrijpend zijn en het dagelijks leven sterk beïnvloeden.

Wat is WAD?

Whiplash is een term die wordt gebruikt om de beweging van het hoofd en de nek tijdens een ongeval te beschrijven. Bij een whiplash wordt het hoofd plotseling en krachtig in een richting bewogen en daarna in de tegenovergestelde richting teruggekaatst. Deze beweging veroorzaakt stress op de zachte weefsels, zoals spieren, ligamenten en zenuwen in de nek.

WAD verwijst specifiek naar de bijbehorende symptomen en complicaties die optreden na zo’n trauma. Het begrip is geïntroduceerd om te erkennen dat de klachten verder gaan dan alleen fysieke schade aan de nek.

Classificatie van WAD

Volgens de Quebec Task Force on Whiplash-Associated Disorders wordt WAD geclassificeerd in vijf graden van ernst:

1. Graad 0: Geen klachten of zichtbare tekenen van letsel.

2. Graad 1: Nekpijn, stijfheid of gevoeligheid zonder fysieke afwijkingen.

3. Graad 2: Nekklachten met bewegingsbeperkingen en gevoeligheid in de spieren of zachte weefsels.

4. Graad 3: Nekklachten gecombineerd met neurologische symptomen zoals tintelingen, gevoelloosheid, duizeligheid, ...

5. Graad 4: Ernstige nekklachten met een fractuur in de wervelkolom.

Symptomen van WAD

WAD-symptomen variëren per persoon en hangen af van de ernst van het letsel. De meest voorkomende klachten zijn:

• Nekpijn en stijfheid

• Hoofdpijn, vaak vanuit de nek

• Schouder- en rugpijn

• Verminderde mobiliteit van de nek

• Duizeligheid

• Tintelingen of gevoelloosheid in de armen

• Vermoeidheid en concentratieproblemen

• Slaapproblemen

Bij sommige mensen ontwikkelen zich ook psychologische klachten, zoals angst of depressie, vooral als de pijn chronisch wordt.

Diagnose en behandeling

Diagnose

De diagnose van WAD is grotendeels gebaseerd op het verhaal van de patiënt en een lichamelijk onderzoek door een arts of fysiotherapeut. Beeldvormende technieken zoals MRI of CT-scans worden gebruikt om ernstige schade, zoals fracturen, uit te sluiten, maar detecteren vaak geen subtiele weefsel- of zenuwletsels.

Behandeling

Er is geen “one-size-fits-all”-behandeling voor WAD, maar een combinatie van de volgende benaderingen kan effectief zijn:

1. Fysiotherapie: Gericht op het herstellen van motorische controle, kracht en mobiliteit van de nekspieren en gewrichten. Indien nodig, verstibulaire revalidatie in geval van duizeligheid bijvoorbeeld. 

2. Pijnstilling: Van eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol tot ontstekingsremmers.

3. Psychologische ondersteuning: Bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie bij chronische pijn.

Chronische WAD (klachten langer dan 6 maanden) vereist vaak een multidisciplinaire aanpak waarbij artsen, fysiotherapeuten en psychologen samenwerken.

Bij chronische WAD, hebben we te maken met neurologische problemen waarbij er een gewijzigde input ontstaat vanuit de hoge nek spieren, het visuele systeem of het vestibulaire systeem naar het centrale zenuwstelsel.  

Uit studies is gebleken dat de hoge nek spieren bij whiplash patiënten met chronische klachten, gaan vervetten. Deze spieren bevatten normaal veel spierspoeltjes die input geven naar het centrale zenuwstelsel en door het vervetten gebeurd dit minder. 

Deze spieren kunnen gelukkig wel opnieuw getraind worden zodat de spiermassa weer toeneemt in vergelijking met de vervetting van die spieren. 

Bij chronische WAD focussen we op - Posturale stabiliteit

                                                                 - Oog beweging controle

                                                                 - Cervicale motorische controle 

                                                                 - Controle van de hoofd bewegingen


Op bovenstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een evaluatie of test van het houdingsgevoel in de nek. Hierbij krijgt de patiënt een laser op zijn/ haar hoofd geplaatst en wordt gevraagd om het hoofd, met gesloten ogen naar rechts en naar links te roteren om dan in neutrale houding weer te eindigen. Vervolgens meten we hoe ver je af wijkt van het middelpunt. 

Heb jij last van nekklachten t.g.v. een trauma? blijf er niet mee rondlopen en neem Contact op met ons. Wij helpen je graag van je klachten van af.